Hubertova jízda na Zámku Veltrusy

06.11.2016 21:14

Nultý ročník jízdy sv. Huberta ve Veltrusském zámeckém parku, organizovaný ve spolupráci St. zámku Veltrusy a spolku Dámy v sedle, se uskutečnil v sobotu 5. listopadu. Dvouhodinové vyjížďky zámeckým parkem se zúčastnilo šestnáct sedlových a dva tažní koně. 

Celá akce byla zahájena rautem v Zámecké restauraci. V jednu hodinu se účastníci seřadili na louce za hlavní budovou zámku. Úvodního projevu se ujal Pán honu a master neskokového lotu, kastelán PhDr. Pavel Ecler, sedlající fríského hřebce Fabian van de Pluum. Představil lišku Kamilu Rohánkovou na koni Signal a mastra skokového lotu Karolínu Fränkelovou s koněm Solo Famara XXI-5. Poté již seřadil loty, proběhlo hlasování o nejupravenější dvojici, přípitek a mohlo se vyjet. 

 

Cesta vedla nejdříve oborou přes dva můstky, které některým koním způsobily nemalé problémy, na loukách vedoucích k okružní aleji se koně zahřáli na provozní teplotu a mohlo se vjet na první skokový úsek, kde na účastníky čekali diváci. Skokový úsek byl sestaven z řady šesti přírodních skoků do 80 cm a všichni zúčastnění se s nimi popasovali bez větších problémů i přes to, že  se jelo v poměrně svižném tempu a celá řada se najížděla dvakrát za sebou. Dále oba loty pokračovaly společně do bludiště vysekaného na kopřivové louce, ve kterém bylo nutné jet klusem a v zástupu. V porostu žije velké množství zvěře, což dodalo celé jízdě příchuť opravdového honu. Z bludiště trasa pokračovala do "chrámu" což je pracovní název průchodu pod dálnicí. Tam proběhla krátká přestávka aby jezdci i koně nabrali síly na druhý skokový úsek a také na závěrečné halali. 

Podruhé vjely oba loty do bludiště a následně do areálu Pavilonu Marie Terezie, kde na jezdce čekal poměrně velký dav diváků a dalších šest skoků. Zatímco se neskokový lot seřadil uprostřed u samotného pavilonu, skokový lot si odskákal dvě série.

Poslední část honební jízdy se uskutečnil v ořechové aleji u Holandského domu. Oba loty byly rozděleny do čtyř skupin řazených podle velikosti koní, jedna z nich byla určena dvoum poníkům, kteří absolvovali celou trasu bok po boku velkých koní. Místo liščího ocasu se z nataženého lana strhávala celá liščí kůže. Vítězové rozběhů si to rozdali o titul Krále honu. Nejrychlejší a nejšikovnější byla Vlaďka Pokorná s dvacetiletým valachem Dikem, který je ustájen v zámecké konírně.  Nejupravenější dvojicí byla diváky zvolena Markéta Košťálová se svým kladrubským valachem Generalissimus Allegra XXXI-40 jedoucí v dámském sedle. 

Večeře prokládaná promítáním fotografií a videí i hubertovskýsoud proběhl ve velmi humorné atmosféře.  Tresty udělené Pánem honu, většinou ve formě pantomim či scének, pobavily všechny přítomné. 

Velký dík patří všem disciplinovaným jezdcům za bezproblémový průběh honu a dodržení dresscodu, fotografům Janě Rauchové, Elišce Radotínské a Tomášovi Tajčovi, Anděle Vélové a Zámecké restauraci za perfektní jídlo a pití, Johance Hubičkové a jejímu teamu za občerstvení pro diváky, pánům kočím Jirkovi Budínovi a Karlovi Doubravovi za služby konibusu a samozřejmě celému realizačnímu teamu, který se podílel na stavbě překážek a organizaci celé akce. 

Odkaz na video z bludiště

Galerie Jany Rauchové

Galerie Elišky Radotínské

Galerie Tomáše Tajče