The National Side Saddle Show

26.08.2016 12:57

Tento rok jsem si k narozeninám nadělila speciální dárek. První víkend v srpnu jsem vyrazila na The National Side Saddle Show do Anglie. Jde o podobnou událost, jakou je u nás Mistrovství jízdy v dámském sedle, jen s několikrát větším počtem účastnic. A dokonce i účastníků. Mou průvodkyní byla viceprezidentka Asociace pro dámská sedla Ann Sadler.

Vše se odehrávalo v jezdeckém centru Addington Manor, kde se kromě velké a moderní kryté haly (75x35m) nachází ještě menší hala na opracování, 4 drezurní obdélníky a další kolbiště o velikosti 90x90m, na kterém probíhaly skokové soutěže. Dále se zde nachází restaurace, pevné i mobilní boxy, velké parkoviště i místo pro kempování. Téměř na všech místech od pátka 5.srpna do neděla 7.srpna probíhalo souběžně několik soutěží zároveň, takže bylo zhola nemožné vidět vše. Celkem se za tento víkend uskutečnilo asi 126 soutěží, kterých se účastnilo asi 200 soutěžících dam a dva muži.

V pátek se konaly převážně drezurní soutěže pro různé skupiny jezdkyň i koní: od začátečníků, jejichž úloha byla jen v kroku a klusu, přes juniorské soutěže, kombinované soutěže (drezura a parkur), až po freestyle drezury na hudbu nebo soutěže pro nováčky. Zvláštností byla soutěž s maskou a hudebním doprovodem, která měla kopírovat nějaký příběh (např. Top Gun, Mimoni či Mary Poppins). Osobně se mi velmi líbila soutěž v klasické eleganci (vysoké lesklé cylindry, plastrony, rukavice, naleštěné uzdečky, nablýskaní koně), ve které se posuzuje rovným dílem (25%): jezdec, oblečení/výstroj koně a jezdce, chody koně a předvedení koně.

V sobotu přišly na řadu převážně skokové soutěže opět ve všech možných kombinacích (pro nováčky, juniory, amatéry) a také pro různé druhy koní. Vyvrcholením sobotního programu byla soutěž historických kostýmů. Na tuto soutěž musí dáma předložit 2 fotografie kopírovaného kostýmu a vyplněný formulář s detailním popisem kostýmu. Zdálo se mi, že na rozdíl od podobných soutěží v České republice, v Anglii dávají přednost klasickým a strohým kostýmům. Dále se konala soutěž o nejlepšího koně pro dámské sedlo. V této soutěži rozhoduje mimo jiné i zkušená jezdkyně, která postupně sama vyzkouší každého koně pod sedlem. Sobotní večer jsme zakončily společenskou večeří, na které se sešly dámy snad z celé Evropy (Německo, Holandsko, Belgie, Francie, Španělsko, Itálie, Česká republika).

Také neděle byla plná soutěží. Parkurové soutěže, soutěže dvojic, soutěže klasické elegance pro juniory i pro dospělé, dále soutěže pro nejrůznější druhy plemen koní, soutěže pro veterány (např. koně starší 20 let) nebo oblíbená šampaňská výzva. V Anglii se ale se skleničkou neskáče, nýbrž účastníci jezdí dokola v drezurním obdélníku ve všech třech chodech. Vítězí samozřejmě ten, kdo bude mít ve skleničce nejvíce tekutiny. Dle pozorování soudím, že není předepsáno, jakým způsobem má jezdec skleničku držet, neboť vítězkou byla dáma, která držela skleničku shora, přiklopenou dlaní.

Celý víkend byl neuvěřitelný nejen díky vydařenému anglickému počasí, ale také úžasnou a přátelskou atmosférou. V průběhu celé akce bylo v areálu přítomno také několik prodejců nejrůznějšího vybavení, šatů, doplňků, sedel a dalšího příslušenství.

 

Text a foto (c) Anna Ježková

 

Odkaz na kompletní, téměř tisíc fotografií obsahující, galerii